Hladno cedjena ulja Hyperic

Hladno ceđena ulja

Susamovo hladno ceđeno ulje Hyperic najčešće se koristi za jelo, pravljenje preliva i soseva, dodaje se hrani radi poboljšavanja ukusa, ali se koristi i za spoljnu upotrebu.

Naše susamovo hladno ceđeno ulje blagog je ukusa i svetle boje, jer je ceđeno od sirovog susama.

Ovo ulje puno je antioksidanata, sadrži vitamin E i fitosterole, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu, što može smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti. Ima uravnotežen odnos omega-3, omega-6 i omega-9 masnih kiselina, te se smatra da može pomoći u smanjenju LDL holesterola i triglicerida, koji igraju ulogu u zaštiti vašeg srca.

Mnoge kulture su koristile susamovo ulje u tradicionalnoj medicini kao protivupalno sredstvo i za lečenje bolova u zglobovima, zubobolja, posekotina, ogrebotina i predmenstrualnih grčeva na pr.

Susamovo ulje može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, ojačati vašu kosu i dati joj sjaj, a tirozin koji se nalazi u njemu pojačava serotonin, što može pomoći u borbi protiv osećaja stresa i depresije.

Bundevino hladno ceđeno ulje, predivnog orašastog ukusa, ima svoju kako kulinarsku, tako i kozmetičku upotrebu.

Ovo ulje dobar je izvor kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, fosfora, kao i polinezasićenih i mononezasićenih masti, zbog čega se smatra da može poboljšati nivo holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Bundevino hladno ceđeno ulje je bogat izvor vitamina i minerala, zbog čega naročito može pomoći u poboljšanju zdravlja prostate, lečenju urinarnih poremećaja, podsticanju rasta kose, a smanjenjem holesterola i visokog krvnog pritiska poboljšati zdravlje srca.

Naš predlog je da napravite jednostavnu, toplu salatu za večeru, od toplog kuvanog belog krompira i rendanog svežeg kupusa, začinjenu solju i biberom i bogato prelivenom bundevinim hladno ceđenim uljem.

Laneno hladno ceđeno ulje koristi se u ishrani, ali i kao lek. Njegove zdravstvene koristi mnogo su veće od ostalih biljnih ulja

Sadrži alfa-linolensku kiselinu (ALA), jednu od esencijalnih omega-3 masnih kiselina, važnu u prevenciji bolesti srca, koja čini arterije elastičnijim i smanjuje krvni pritisak, ima važnu ulogu u prevenciji starenja mozga, može smanjiti nivo holesterola, kao i upale, zbog čega se smatra da je laneno ulje korisno za reumatoidni artritis i druge inflamatorne bolesti. Kažu da je jedna kašika lanenog ulja dovoljna kako biste zadovoljili dnevnu potrebu organizma za alfa-linolenskom kiselinom.

Ovo ulje olakšava zatvor, ali treba biti oprezan u dužini njegovog konzumiranja.

Konzumiranjem lanenog hladno ceđenog ulja možete poboljšati izgled vaša kože, tako što će ona postati glađa, hidriranija i manje osetljiva. Fenoli, flavonoidi i lignini, prisutni u ulju, poboljšavaju stanje folikula dlake, a zbog svog antioksidativnog svojstva štite i pospešuju zdrav rast ćelija na koži glave.

Neke studije pokazuju da konzumiranje ovog ulja utiče na smanjenje svraba, suvoće i zamora očiju, kao i da je pokazalo pozitivne rezultate u sagorevanju masti i pospešivanju mršavljenja.