Hladno cedjena ulja Hyperic

Hladno cedjena ulja

Hladno cedjena ulja Hyperic?

Zašto su hladno cedjena ulja neophodna za zdravu ishranu?

 

Susamovo hladno cedjena ulja 

Susamovo hladno cedjena ulja blagog je ukusa i svetle boje, jer je ceđeno od sirovog susama.

Najčešće se koristi za jelo, pravljenje preliva i soseva. Dodaje se hrani radi poboljšavanja ukusa, ali se koristi i za spoljnu upotrebu.

Ovo ulje puno je antioksidanata, sadrži vitamin E i fitosterole, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u telu. Može smanjiti rizik od razvoja hroničnih bolesti. Ima uravnotežen odnos omega-3, omega-6 i omega-9 masnih kiselina. Može pomoći u smanjenju LDL holesterola i triglicerida, koji igraju ulogu u zaštiti vašeg srca.

Mnoge kulture su koristile susamovo ulje u tradicionalnoj medicini kao protivupalno sredstvo i za lečenje bolova u zglobovima, zubobolja, posekotina, ogrebotina i predmenstrualnih grčeva.

Susamovo ulje može pomoći u regulisanju nivoa šećera u krvi, ojačati vašu kosu i dati joj sjaj. Ttirozin koji se nalazi u njemu pojačava serotonin, što može pomoći u borbi protiv osećaja stresa i depresije.

Bundevino hladno cedjena ulja

Predivnog orašastog ukusa, ima svoju kako kulinarsku, tako i kozmetičku upotrebu.

Ovo ulje dobar je izvor kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, gvožđa, cinka, fosfora, kao i polinezasićenih i mononezasićenih masti.

Može poboljšati nivo holesterola u krvi, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Bundevino hladno cedjena ulja su bogat izvor vitamina i minerala, zbog čega naročito može pomoći u poboljšanju zdravlja prostate.Dobro je u lečenju urinarnih poremećaja, podsticanju rasta kose, a smanjenjem holesterola i visokog krvnog pritiska.

Naš predlog je da napravite jednostavnu, toplu salatu za večeru, od toplog kuvanog belog krompira i rendanog svežeg kupusa, začinjenu solju i biberom i bogato prelivenom bundevinim hladno ceđenim uljem.

Laneno hladno cedjena ulja

Koristi se u ishrani, ali i kao lek. Njegove zdravstvene koristi mnogo su veće od ostalih biljnih ulja.

Sadrži alfa-linolensku kiselinu (ALA), jednu od esencijalnih omega-3 masnih kiselina, važnu u prevenciji bolesti srca. Čini arterije elastičnijim i smanjuje krvni pritisak.

 Ima važnu ulogu u prevenciji starenja mozga, može smanjiti nivo holesterola, kao i upale, zbog čega se smatra da je laneno ulje korisno za reumatoidni artritis i druge inflamatorne bolesti. 

Jedna kašika lanenog ulja dovoljna kako biste zadovoljili dnevnu potrebu organizma za alfa-linolenskom kiselinom.

Ovo ulje olakšava zatvor, ali treba biti oprezan u dužini njegovog konzumiranja.

Konzumiranjem lanenog hladno cedjenog ulja možete poboljšati izgled vaša kože, tako što će ona postati glađa, hidriranija i manje osetljiva.

Fenoli, flavonoidi i lignini, prisutni u ulju, poboljšavaju stanje folikula dlake, a zbog svog antioksidativnog svojstva štite i pospešuju zdrav rast ćelija na koži glave.

Neke studije pokazuju da konzumiranje ovog ulja utiče na smanjenje svraba, suvoće i zamora očiju, kao i da je pokazalo pozitivne rezultate u sagorevanju masti i pospešivanju mršavljenja.