Tahini susam puter Valkyria

Tahini – Puter od susama

SUSAM (lat. Sesamum indicum)

Ova malena semenčica, koju najčešće koristimo kao dekoraciju za kiflice, pite I druge slane poslastice, puna je hranljivih sastojaka korisnih za zdravlje I lepotu.

Susam je dobar izvor vlakana, pomaže u snižavanju holesterola i triglicerida, izvor je biljnog proteina, vitamina B, bogat je antioksidansima, usporava starenje zahvaljujući kombinaciji vitamina koje sadrži, a koji sprečavaju prevremeni nastanak bora i starenje kože.

Susam sadrži masnoće, od kojih je vrlo malo zasićenih, dok preovlađuju nezasićene masne kiseline – oleinska i linolna.

Sadrži kalcijum, vitamin A, B1, B6 i E, zatim bakar, magnezijum, cink.

Upotreba Tahinija (susamove paste) idealan je način da svaki dan unesete potrebne količine susama.

Tahini je čest sastojak mediteranskih i bliskoistočnih kuhinja, koji možete koristi za prelivanje ribe, mesa ili povrća, pravljenje humusa ili ga pomešati sa jabukovim sirćetom, maslinovim uljem, limunovim sokom i začinima i napraviti ukusan i zdrav preliv za salatu. Osim toga, možete ga pomešati i sa medom i napraviti jednostavnu, ukusnu i zdravu poslasticu.

NAPOMENA: Naš tahini napravljen je od 100% susama, ne sadrži aditive, konzervanse ili bilo kakve druge dodatke, zbog čega je izdvajanje ulja na površini normalna pojava. Ukoliko se ovo desi, potrebno je promešati ga pre upotrebe. Spada u posne proizvode.